Dzisiaj w domu pachnie świeżym chlebem.

 Aby przygotować taki chleb, potrzeba:

1 kg mąki pszennej
1 szklankę mąki żytniej
1 szklankę płatków
1 szklankę otrąb
1 łyżkę soli
1 litr ciepłej wody
10 dkg świeżych drożdży
2 łyżki oleju

Dodatki:

3 łyżki sezamu
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki siemienia lnianego
½ łyżki mielonego kminku
szczypta oregano

Z rodzajem mąki kombinuję. Dzisiaj użyłam 1 kg mąki pszennej typ 1850 i szklankę mąki żytniej typ 720, ale czasem wypiekam głównie z mąki pełnoziarnistej – wtedy chlebek jest bardziej zbity. Zmieniam przyprawy i rodzaje płatków. Dzisiaj dodałam owsiane i żytnie.

Jak zrobić chleb?

1/2 szklanki ciepłej wody mieszam z drożdżami, dodaję łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i czekam, aż trochę urosną. Wszystkie składniki wrzucam do garnka, dodaję drożdże i ugniatam (można mieszać w mikserze). Jak konsystencja jest zbyt gęsta, dodaję jeszcze trochę wody.

Garnek przykrywam ściereczkę i zostawiam w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość na około 1-1,5 godziny. Przekładam ciasto do trzech keksówek i ponownie zostawiam aż wyrośnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni na 60 min.

Smacznego!

2 thoughts to “Domowy chleb

  • Maria

    Ja robie bezglutenowy albo z samych ziaren bo zdrowszy chociaz nie mam alergii na gluten i celiakii.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *