DIETETYK, PSYCHOLOG ODŻYWIANIA, PSYCHODIETETYK, FARMACEUTKA

Dorota Wójcik

Cześć, nazywam się Dorota Wójcik. Zapraszam do Pracowni Zdrowego Stylu.

Zajmuję się doradztwem żywieniowym, pomagam w skutecznym odchudzaniu i trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Połączenie dziedzin dietetyki i psychologii pozwala mi skuteczniej pomagać i wspierać w procesie zmiany w różnych aspektach życia, nie tylko tych ściśle związanych z odżywianiem.

Jako psychodietetyk wiele uwagi poświęcam motywacji do zmiany i psychologicznym podstawom odżywiania. Wyznając zasadę, że „jedzenie zaczyna się w głowie”, na problemy moich pacjentów patrzę holistycznie, a nie tylko przez pryzmat talerza.

Dlatego otrzymasz ode mnie nie tylko zalecenia żywieniowe i wskazówki, jak odnaleźć się w zdrowym stylu życia, ale też wsparcie psychologiczne na każdym etapie zmiany (również w chwilach kryzysu). Będziemy wspólnie pracować nad poszerzaniem wiedzy żywieniowej, świadomym jedzeniem i zmianą nawyków oraz nad nastawieniem, motywacją, poczuciem własnej wartości. To wszystko składa się na trwałą zmianę.

Prowadzę wykłady, warsztaty i szkolenia, podczas których edukuję, motywuję i pokazuję, jak osiągnąć trwałe efekty. Moim celem jest, aby osoby, z którymi się spotykam, przestały kojarzyć odchudzanie z przymusem bycia na diecie, aby polubiły zdrowe odżywianie i siebie. Aby zdrowy styl życia był przejawem troski o siebie, a nie przykrym obowiązkiem.

  • Ukończyłam z wyróżnieniem psychologię i psychodietetykę na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu
  • Odbyłam staż zawodowy w Instytucie Psychodietetyki
  • Dyplom potwierdzający posiadanie kwalifikacji w obrębie zawodu dietetyka uzyskałam w Akademii Dietetyki
  • Tytuł magistra farmacji zdobyłam na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu
  • Uczestniczyłam w wielu kursach i szkoleniach
    • Biochemiczne aspekty braku odpowiedzi na dietę redukcyjną u pacjentów z nadwagą
    • Kurs dietetyki podstawowy i zaawansowany w Akademii Dietetyki
    • Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki cz. I i II
    • Psychodietetyka w praktyce
    • Dietetyka kliniczna przez przypadki - case study: choroba Hashimoto, nadczynność tarczycy, insulinooporność, cukrzyca w ciąży
    • Jak mogę pomóc otyłemu dziecku ?
    • Czy rodzina może pomóc w zmianie zachowania ?
    • Planowanie jadłospisu i suplementacja w sportach siłowych
    • Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej

Jedzenie jest dla mnie przyjemnością.

Zamiłowanie do jedzenia wcale nie kłóci się ze zdrowym stylem życia. Wręcz przeciwnie, zdrowe odżywiania jest dla mnie wyrazem dbania o samą siebie.Lubię jeść i na co dzień staram się czerpać przyjemność z jedzenia bez wyrzutów sumienia. Jedzenie nie powinno być naszym wrogiem, ale sprzymierzeńcem – ono buduje, odżywia i daje energię do działania.

Nie wierzę w diety-cud.

Dieta jest tylko chwilową zmianą, która prędzej czy później kończy się spadkiem motywacji, frustracją, brakiem planu na później i efektem jo-jo. Nie uczy podejmowania decyzji i radzenia sobie z pokusami. Tylko zmiana nawyków żywieniowych przynosi trwałe efekty, poprawę zdrowia i samopoczucia.

Koncentruję się na pomocy.

Spotkania w gabinecie sprawiają mi ogromną przyjemność, a podczas warsztatów uwielbiam energię płynącą od grupy. Największą satysfakcją są dla mnie sukcesy moich pacjentów oraz kiedy mogę obserwować ich wewnętrzną przemianę. Wtedy wiem, że to, co robię, ma sens.

Wierzę, że małe zmiany składają się na wielkie sukcesy.

Metoda małych kroków, którą stosuję, jest całkowicie inna niż tradycyjne odchudzanie i popularne diety. Zakłada stopniową zmianę, przez co nowy sposób odżywiania staje się przyjemny, naturalny i pozostanie z Tobą na długo. Małe kroki zwiększają poczucie własnej skuteczności i wiarę we własne możliwości, dzięki czemu łatwiej jest realizować kolejne, większe cele.