Przygotowania do świąt rozpoczęły się na dobre. Przedstawiam Wam przepis na mój popisowy sernik. Wasi goście będą zdziwieni jego lekkością i delikatnym smakiem. Dla mnie to sernik idealny.

Bez masła, bez margaryny, bez śmietany. Bez smaku? Wręcz przeciwnie!

Do przygotowania sernika potrzebujemy:

5 całych jaj
900 g chudego sera białego
1/2 szklanki ksylitolu
20 g oleju rzepakowego
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
laskę wanilii

Żółtka jaja wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z ksylitolem (można użyć zwykłego cukru). Dodajemy olej rzepakowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Dodajemy ser, wanilię i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka jaja ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem i pieczemy około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 stopni przy włączonym samym termoobiegu.

Mniam!