Kiedy, oglądając nową fryzurę, umawiałam się do mojej fryzjerki na kolejne farbowanie i podcięcie włosów, ona dodała:
– I koniecznie maska regenerująca!
– Aż tak źle? – spytałam.

Niestety, co roku po zimie kondycja moich włosów nie jest taka, jakbym chciała. Skóra i paznokcie też wymagają regeneracji. Z pomocą przyjdą odżywki, maski, kremy i Pani Kasia – moja kosmetyczka. Jednak przede wszystkim, aby zadbać o piękny wygląd, warto przyjrzeć się produktom, w które powinniśmy zaopatrzyć naszą kuchnię na wiosnę. Zwłaszcza, że maj to sezon na warzywa bogate w składniki sprzyjające urodzie, jak szparagi, rzodkiewka, szpinak, rabarbar, botwinka.

Przed Wami ZESTAWIENIE SKŁADNIKÓW, KTÓRE WPŁYWAJĄ NA STAN WŁOSÓW, SKÓRY I PAZNOKCI, których często na wiosnę nam brakuje.

KWAS FOLIOWY odpowiedzialny za prawidłowy podział komórek znajdziesz w ciemnozielonych warzywach – szpinaku, brukselce, brokułach, groszku, szparagach oraz w awokado, także w produktach zbożowych z pełnego ziarna i nasionach roślin strączkowych.

BIOTYNA (WITAMINA H) wpływa na odpowiedni stan skóry, a dostarczysz ją jedząc produkty z mąki sojowej, orzechy włoskie, kalafior, nasiona roślin strączkowych, drożdże; gdy jej brakuje, możesz zaobserwować łuszczenie i zapalenie skóry oraz wypadanie włosów.

WITAMINĘ B2 (RYBIFLAWINĘ) znajdziesz w mleku i jego przetworach, mięsie, jajach, produktach zbożowych, migdałach, nasionach roślin strączkowych i kaszy jaglanej; łuszczenie i pękanie warg będzie świadczyć o jej niedoborze.

WITAMINA B5 (KWAS PANTOTENOWY) odpowiada za prawidłowy podział komórek w mieszku włosowym, a występuje w mięsie, zielonych warzywach liściastych, orzechach, pestkach słonecznika, nasionach roślin strączkowych.

Kobiety stosujące tabletki antykoncepcyjne i palące papierosy są dodatkowo narażone na niedobory kwasu foliowego i pantotenowego. Powinny szczególnie zadbać o jego obecność w diecie.

Naskórek się łuszczy, włosy wypadają, a paznokcie rosną. Dlatego ich komórki muszą być stale odbudowywane, do czego potrzebne są aminokwasy, szczególnie:

METIONINA I CYSTEINA obecne w mięsie, drobiu, jajach, rybach i owocach morza.

Ważnymi substancjami chroniącymi przed wolnymi rodnikami są PRZECIWUTLENIACZE. To przeciwutleniacze, jak witaminy A, C i likopen spowolnią procesy starzenia skóry. Bogate w przeciwutleniacze są pomidory, awokado, brokuły, szparagi, aronia, owoce czarnego bzu (i ich soki), orzechy oraz letnie owoce – jeżyny, maliny, czarna porzeczka.

Niezbędne są także składniki mineralne:

ŻELAZO znajdziesz w podrobach, mięsie, nasionach roślin strączkowych, np. soczewicy, także w suszonych owocach – morelach, rodzynkach; o jego braku może świadczyć łamliwość włosów i paznokci oraz zajady w kącikach ust i szorstkość skóry.

CYNK uczestniczy w tworzeniu wiązań w kolagenie i elastynie, a także utrzymuje strukturę keratyny, przez co wzmacnia siłę i sprężystość włosów oraz jędrność skóry. Znajdziesz go w mięsie, kaszy gryczanej, serach podpuszczkowych, pełnoziarnistym pieczywie, pestkach dyni i słonecznika; gdy będzie go brakować, możesz zaobserwować wypadnie włosów i łuszczenie skóry.

WAPŃ znajdziesz głównie w produktach mlecznych i przetworach oraz rybach – szprotach i śledziach, także w brokułach. Niedobory wapnia zaobserwujesz po przebarwieniach paznokci.

MIEDŹ wchodzi w skład enzymów, które odpowiadają za syntezę białek – kolagenu, elastyny oraz barwnika skóry i włosów – melaniny i w utrzymaniu struktury keratyny włosów. Dostarczysz ją jedząc orzechy, otręby pszenne, płatki owsiane, kakao, nasiona słonecznika.

Ważnym składnikiem dla zachowania odpowiedniej struktury i poziomu nawilżenia skóry są nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich brak powoduje nadmierne rogowacenie naskórka i większą wrażliwość na szkodliwe promieniowanie UV. Głównym składnikiem są tłuste ryby i oleje roślinne zwłaszcza nierafinowany olej rzepakowy, a także orzechy, nasiona słonecznika i pestki z dyni. Godny polecenia jest olej lniany. Picie codziennie 1 łyżki tego oleju już po tygodniu daje widoczny efekt nawilżenia skóry i włosów.

Na koniec, ale równie ważna – WITAMINA A. Wpływa na syntezę melaniny i produkcję kolagenu, a więc utrzymuje prawidłowy stan skóry. Jest silnym antyoksydantem, dzięki któremu skóra dłużej zachowa młodość. Bogatym źródłem są oleje z ryb, oleje roślinne, mięso, masło, mleko, twaróg, żółtko jaja, ryby (śledzie, sardynki, tuńczyk), żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce, np. marchew, papryka, sałata, brokuły, dynia, melon. O niedoborach witaminy wiadczyć suchość skóry, łamliwość włosów i paznokci.

Wzmacniajmy naturalne piękno naturalnie!