Podobno modowy must have tej jesieni to pastelowy chłód i koszula w kratę. Trendy i kolekcje często się zmieniają, natomiast w kwestii jedzenia nieustająco w modzie są zdrowie i smak.
Przedstawiam produkty, które moim zdaniem MUSI MIEĆ w kuchni każdy, komu zależy na swoim zdrowiu.
Produkt żywnościowy | Co zawiera? | Korzyści zdrowotne |
jarmuż i inne warzywa kapustne | wapń, żelazo, witamina C, glukozynolaty, karotenoidy | wysoka zawartość substancji odżywczych, wzmacniają odporność |
brokuły | kwas foliowy, wapń, żelazo, karotenoidy, flawonoidy, glukozynolaty, sulfidy | zmniejszają ryzyko wystąpienia raka i chorób układu sercowo-naczyniowego |
siemię lniane | błonnik, wielonienasycone kwasy omega-3, witamina E | osłania a śluzówkę żołądka, pobudza pracę jelit |
olej rzepakowy | jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, witamina E | wspomaga serce i cały układ krążenia, obniża poziom cholesterolu |
jabłka | kwasy owocowe, witamina C, pektyny, potas, polifenole | dobrze wpływają na pracę jelit, odtruwają, obniżają poziom cholesterolu |
owoce jagodowe, truskawki, jagody, aronia | witamina C (więcej niż w cytrusach), potas, karotenoidy | wzmacniają odporność, działają antyoksydacyjnie, uszczelniają naczynia krwionośne |
orzechy | białko, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez, żelazo, cynk, potas, polifenole | odżywiają mózg, działają ochronnie na naczynia krwionośne i serce |
pomidor i przetwory (sok, sos) | likopen, potas, witamina C, kwas foliowy | działają antyoksydacyjnie, chronią przed chorobami krążenia i rakiem |
szpinak | witamina C, wapń, magnez, kwas foliowy, żelazo, karotenoidy | chroni serce i cały układ krążenia, działa antyoksydacyjnie |
papryka | witamina C, potas, karotenoidy i polifenole | działa silnie antyoksydacyjnie, wspomaga ukrwienie, wzmacnia odporność |
marchew | beta-karoten, potas, witamina C, pektyna, żelazo | wspomaga trawienie, chroni wzrok, działa antyoksydacyjnie |
kasza gryczana kasza jaglana |
krzem, magnez, wapń | działają ochronnie na żyły i tętnice, usuwają toksyny, neutralizują wolne rodniki, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci |
płatki owsiane | rozpuszczalny błonnik, tyrozyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez, potas, cynk | obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentrację, chroni serce, wzmacnia odporność, stabilizuje poziom glukozy we krwi, regulują trawienie, leczą śluzówkę żołądka |
zielona herbata | polifenole, potas | szczególnie silnie działa antyoksydacyjne, poprawia samopoczucie |
Lista nie wyczerpuje oczywiście wszystkich zdrowych produktów. Można je mnożyć i mnożyć. Jakiś produkt ma coś, czego nie ma inny. Dlatego nie powinniśmy ograniczać się wciąż do tego samego, tylko szukać i poznawać nieznane wcześniej smaki. Niedawno przekonałam się do koktajlu pietruszkowego, a teraz odkrywam amarantus.
Wybrane przeze mnie produkty to te, które zawsze mam w swojej kuchni. Są wartościowe, ponieważ poza tym, że odżywiają, dostarczają cennych składników obecnych tylko w świecie roślin. Funkcję wspomagania zdrowia zawdzięczają tzw. wtórnym substancjom roślinnym (to te o dziwnych nazwach, jak karotenoidy i resweratrol). Nie są źródłem energii, nie są dla nas niezbędne do życia jak witaminy, ale chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wspomagają system odpornościowy, hamują zapalenia i zapobiegają wielu chorobom. Jedną z ich funkcji jest aktywność antyoksydacyjna.
Dlaczego tak często piszę o działaniu antyoksydacyjnym? Czy ochrona przed wolnymi rodnikami jest taka ważna?
Mówiąc obrazowo, tak jak niechronione żelazo narażone na działanie powietrza rdzewieje, a masło jełczeje, tak nasze komórki zaczynają się utleniać i niszczyć, jeśli wolne rodniki tlenu je atakują. Organizm musi stale z nimi walczyć, gdyż niektóre z nich powstają w procesach fizjologicznych i są naturalnymi produktami metabolizmu. Dodatkowo ich stężenie szczególnie rośnie u palaczy, u osób uprawiających sport, podczas grypy, w stresie i w cukrzycy. Wolne rodniki są jedną z przyczyn raka oraz chorób serca i układu krążenia, a także są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu (także te w postaci widocznych oznak na twarzy). Jako ochronę przed wpływem wolnych rodników, organizm wykształcił wiele mechanizmów, które, aby sprawnie funkcjonować, potrzebują składników z pożywienia. Najlepiej zbadane składniki o działaniu przeciwutleniającym to witaminy E i C oraz karotenoidy pochodzące z warzyw, np. beta-karoten. Obecnie wiele uwagi w badaniach poświęca się funkcjom ochronnym i roli w zapobieganiu nowotworom:
- likopenu w pomidorach
- polifenoli w aroniach (badania są prowadzone we Wrocławiu)
- fitoestrogenów w soi i ziarnach lnu
Bogactwo produktów wychwytujących wolne rodniki praktycznie się nie wyczerpuje. Poza zielonymi, żółtymi i czerwonymi warzywami i owocami właściwości ochronne ma też kakao, zielona herbata i czerwone wino. Nie ograniczaj się do produktów uważanych za szczególnie zdrowe, kosztem innych, ale jedz ich urozmaiconą mieszankę. Tylko w ten sposób spożywasz całe spektrum ochronnych substancji roślinnych.
Może Cię zainteresować
Wpadka na diecie? Jak się nie poddać po jednym niepowodzeniu
18 stycznia 2016
Jak ograniczyć słodycze? Historia Ani
10 lutego 2018
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce – o budowaniu motywacji
14 listopada 2017
Zamienniki słodyczy
29 sierpnia 2014
[…] Zrób rekonesans w szafkach kuchennych pod kątem tego, co możesz wykorzystać w „nowej” kuchni. Kiedy nie mam pomysłu wyszukuję produkt i gotowe przepisy w internecie lub aplikacji w telefonie. Nie trzeba być kreatorem smaku. Zanim pójdziesz do sklepu pomyśl co lubisz, co Ci smakuje. Jeżeli nie lubisz płatków owsianych, nie kupuj ich tylko dlatego, że są zdrowe. Jedzenie ma być przyjemnością. Inaczej wrócisz do starych nawyków. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jakie produkty ja kupuję, przeczytaj mój Jedzeniowy must have, czyli co powinno się znaleźć w każdej kuchni. […]