Potrzeba jedzenia jest dla nas oczywista, a dzięki sygnałom głodu przetrwaliśmy jako gatunek. Dzisiaj nie jemy tylko, aby żyć. Jedzenie ma dla nas znaczenie kulturowe, rodzinne i emocjonalne. Przygotowując potrawy, okazujemy innym troskę i pokazujemy, że są dla nas ważni. Często jedzenie staje się sposobem regulowania trudnych emocji poprzez objadanie lub odmawianie sobie jedzenia. Sprawiamy sobie przyjemność, kupując coś, na co mamy ochotę. Kiedy jemy, nie kieruje nami tylko głód i apetyt.
Głód i apetyt łatwo ze sobą pomylić, bo jedno i drugie jest potrzebą zjedzenia i Twój mózg wysyła komunikat: JEŚĆ. Dopiero, kiedy przeanalizujemy sygnały wysyłane przez nasz organizm oraz to, co chcemy zjeść, możemy rozpoznać te dwa stany.
Głód i apetyt - wiedz jak je rozróżnić
Głód jest sygnałem naszego organizmu, że czas coś zjeść. Do ośrodka głodu w podwzgórzu docierają sygnały m.in. ze ścian żołądka (że jest pusty), o obniżonym stężeli glukozy we krwi i o zmianach poziomu różnych hormonów. Przejawia się on poprzez burczenie w brzuchu, zawroty głowy, spadek koncentracji, nerwowość. Jego nasilenie zwiększa się stopniowo, a rozpoczyna się kilka godzin po ostatnim posiłku. Potrzebę jedzenia wynikającą z głodu zaspokaja zjedzenie cokolwiek w odpowiedniej ilości.
Apetyt jest to chęć zjedzenia jakiegoś konkretnego pokarmu. Nie jest on związany z uczuciem głodu i potrzebą zaspokojenia tego stanu. Pojawiający się apetyt nie daje sygnałów z ciała. Przychodzi nagle jako potrzeba natychmiastowego zaspokojenia swojej zachcianki. Pojawia się często na widok lub zapach czegoś apetycznego, ale także w chwilach nudy, czy obniżonego nastroju.
GŁÓD
- świadczy o potrzebie fizjologicznej
- sygnały: burczenie w brzuchu, spadek koncentracji, nerwowość, zawroty głowy
- nasila się stopniowo
- można zaspokoić każdym jedzeniem
APETYT
- świadczy o potrzebie psychologicznej
- sygnały: myśli skupiające się wokół konkretnego produktu
- jest nagły
- można zaspokoić wyłącznie konkretnym produktem/ potrawą
Pobierz darmowy e-book i dowiedz się, jak schudnąć dzięki zmianie nawyków żywieniowych
Jak rozróżnić głód i apetyt?
- zastanów się, ile czasu minęło od ostatniego posiłku: Jeśli ostatni posiłek jadłaś pół godziny temu, a posiłek był pełnowartościowy i zjadłabyś coś słodkiego, raczej nie odczuwasz głodu, ponieważ żołądek jest nadal wypełniony
- zastanów się, czy odczuwasz ssanie/burczenie w żołądku: Jeśli tak - te sygnały świadczą o głodzie.
- zastanów się, co chcesz zjeść: Jeśli chcesz tylko coś konkretnego, np. coś słodkiego/słonego/ulubione ciastka - jest to apetyt. Jeśli czujesz, że mogłabyś zjeść praktycznie cokolwiek - jesteś głodna.
- Jeśli nie odczuwasz burczenia w brzuchu (jak może być przy początkowym głodzie), zastanów się, czy możesz jeszcze dokończyć coś co robisz, czy musisz zjeść natychmiast - jeśli Twoje myśli ciągle krążą wokół batonika i nie możesz się skupić na wykonywanej pracy - świadczy to o apetycie.
Umiejętność samoobserwacji jest kluczowa, gdy chcemy rozróżnić głód i apetyt. Prawidłowe odczytywanie sygnałów pochodzących z naszego organizmu oraz przeanalizowanie tego, co wcześniej zjedliśmy, pomoże nam ocenić, czy chęcią zjedzenia kieruje potrzeba organizmu, czy nasza ochota na jakiś produkt.
Gdy widzisz, że często powodem, dla którego sięgasz po jedzenie jest apetyt, warto spróbować zająć się czymś innym. Spróbuj znaleźć zajęcie, które zajmie Twoją uwagę czymś innym na kilkanaście minut. Po tym czasie możesz sprawdzić, czy ochota zmniejszyła się.
Warto też pamiętać, że dostępność słodyczy lub mniej zdrowych przekąsek, na które masz ochotę, będzie nasilała Twoją chęć zjedzenia. Dlatego dobrze jest nie mieć ich pod ręką, w domu, np. w często otwieranej szafce w kuchni.
Czasami jednak trudno nam rozróżnić, czy jest to głód, czy apetyt.
Jeśli nasz sposób żywienia będzie nieprawidłowy, trudno będzie nam prawidłowo odczytywać sygnały głodu. Aby mieć pewność, że nasze ciało jest nakarmione i zaopiekowane, warto zadbać o:
- regularny czas jedzenia posiłków,
- planowanie i przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem,
- wystarczającą wielkość posiłku, warto go uzupełnić warzywami,
- prawidłową ilość błonnika, który przedłuża uczucie sytości,
- spożywanie posiłku powoli, w komfortowych warunkach,
- picie odpowiedniej ilości wody
Pamiętajmy o tym, że jedzenie jest nam potrzebne do codziennego funkcjonowania, ale to nie oznacza, że nie ma być dla nas smaczne i atrakcyjne. Zadbajmy o to, aby posiłki były estetyczne, składały się z lubianych przez nas produktów i sprawiały nam przyjemność. W ten sposób będziemy mniej skłonni do ulegania innym zachciankom, a nasze posiłki będą wystarczająco satysfakcjonujące, aby zaspokoić nie tylko nasz głód, ale i apetyt.
Może Cię zainteresować
Jedzenie i potrzeby
30 kwietnia 2024
Słodycze i odchudzanie – Czy da się to pogodzić?
17 grudnia 2021
Jak skutecznie schudnąć? – Najlepszy czas na odchudzanie
13 września 2021
Zajadanie stresu – jak sobie z nim poradzić?
28 kwietnia 2021
Skuteczne odchudzanie – Od czego zacząć?
16 marca 2021
Kompulsywne objadanie – jak sobie poradzić?
9 lipca 2020
Dieta w insulinooporności – zdrowy talerz to nie wszystko
30 grudnia 2019
Jak schudnąć bez diety? czyli odchudzanie bez liczenia kalorii
10 listopada 2019
Postanowienie noworoczne, które pomoże Ci zmienić nawyki
30 grudnia 2018
Błędy na diecie – 5 powodów, przez które nie możesz schudnąć
16 listopada 2018
Szukając równowagi na talerzu i w sobie – historia Beaty
18 października 2018
Dlaczego trudno wytrwać na diecie?
26 czerwca 2018
WIOSENNY KONKURS
15 maja 2018
Chcesz zmienić ciało na wiosnę? 5 moich sposobów
4 kwietnia 2018
Jak ograniczyć słodycze? Historia Ani
10 lutego 2018
Kiedy motywacja podcina skrzydła – jak to możliwe?
5 grudnia 2017
Kiedy schudnę, to… – o odkładaniu życia na później
29 listopada 2017
Psychodietetyk – kim jest i jak może mi pomóc?
21 listopada 2017
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce – o budowaniu motywacji
14 listopada 2017
Co robić, kiedy rodzina nie akceptuje Twojej zmiany nawyków?
2 listopada 2017
Chcesz schudnąć? Zatroszcz się o siebie
24 października 2017
Powrót bloga – o spełnionych marzeniach, planach na przyszłość i priorytetach
17 października 2017
Co zrobić z wyrzutami sumienia? Nie mieć ich!
15 lutego 2016
Skomplikowana relacja z jedzeniem
26 stycznia 2016
Wpadka na diecie? Jak się nie poddać po jednym niepowodzeniu
18 stycznia 2016
Jak schudnąć? Odpowiadam na najczęściej zadawane mi pytanie
5 stycznia 2016
Koło zdrowego stylu życia
22 grudnia 2015
Czekając na idealny moment
2 grudnia 2015
Kanapka nie taka zła – dlaczego posiłek w pracy jest ważny
3 listopada 2015
3 największe mity utrudniające zmianę: Dlaczego tak trudno schudnąć?
21 października 2015
Równowaga ciała i umysłu. Czy odpoczywając można się zmęczyć?
9 października 2015
Polubić zdrowe jedzenie: wcielamy teorię w praktykę
19 lutego 2015
Zielona magia, czyli zalety picia zielonych koktajli
12 lutego 2015
Małe kroki ku dużej zmianie
22 stycznia 2015
Mój popisowy sernik
21 grudnia 2014
Zmiana nawyków żywieniowych w 10 krokach
5 grudnia 2014
Masz zimne stopy i dłonie? Wyprostuj się!
27 listopada 2014
Komu dzisiaj okazałeś życzliwość?
21 listopada 2014
Nie miej złudzeń – diety nie działają
18 listopada 2014
Dlaczego informacja na etykiecie nie mówi całej prawdy?
11 listopada 2014
Dzieci jedzą śmieci – czy to się zmieni?
7 listopada 2014
Dokąd tak biegniesz? Zatrzymaj się!
3 listopada 2014
Jak wzmocnić odporność podczas przeziębienia? 10 skutecznych sposobów
30 października 2014
Dieta antydepresyjna: gdy brazylijski serial nie cieszy jak kiedyś
20 października 2014
Jesteś tym, co jesz
14 października 2014
Tłuste nie zawsze jest złe
2 października 2014
Co robię nad morzem poza wdychaniem jodu?
27 września 2014
Popołudnie po francusku
8 września 2014
Zamienniki słodyczy
29 sierpnia 2014
Ciasto ze śliwkami
25 sierpnia 2014
Co jeść w dzień treningowy?
8 sierpnia 2014
Trenuję, więc jem
23 lipca 2014
Jak przyspieszyć przemianę materii? część 2
2 lipca 2014
Jak przyspieszyć przemianę materii?
27 czerwca 2014
Pietruszkowa bomba witaminowa – koktajl z pietruszki
26 czerwca 2014
Jak odżywić włosy, skórę i paznokcie na wiosnę?
12 maja 2014
Weekend majowy w czapce i rękawiczkach
5 maja 2014
Dlaczego tyjemy?
30 kwietnia 2014
Woda doda zdrowia
6 kwietnia 2014