Każdy z nas doświadcza praktycznie codziennie sytuacji, które wywołują stres lub napięcie. Mogą wpływać na nas na krótko lub długotrwale. Przez ostatnie miesiące większość z nas czuje się przytłoczona, bezradna i niepewna kolejnych dni. Te trudne emocje skutkują przewlekłym stresem, który negatywnie odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. W chwilach dużego napięcia potrzebujemy czegoś, co da szybki efekt kojący. Czasami tym sposobem okazuje się zajadanie stresu.
Zajadanie stresu i emocji to nie tylko jedzenie więcej i mniej zdrowo, co przekłada się na zdrowie i masę ciała. Zajadanie stresu wiąże się również z brakiem umiejętności radzenia sobie z różnymi napięciami, negatywnym obrazem własnego ciała oraz ogólną niską samooceną i pogorszeniem jakości życia.
Możemy wiedzieć, że zajadanie stresu i emocji nie wpływa na nas korzystnie długoterminowo, ale z drugiej strony jedzenie dostarcza szybkiej nagrody.
Dlaczego w sytuacjach stresowych sięgamy po jedzenie?
Jedzenie poza zaspokojeniem głodu pełni różne funkcje. Może być sposobem sprawienia sobie przyjemności w trudnych momentach, formą odwrócenia uwagi od przykrych doznań lub wynagrodzenia sobie trudności, z którymi musieliśmy się zmierzyć. Daje poczucie komfortu i bezpieczeństwa. Znaczenie ma nie tylko sama czynność jedzenia, ale też rodzaj produktów. Zwykle określony rodzaj produktów (np. słodkie, słone, chrupkie) wpływa na poprawę nastroju, a z czasem utrwala się i staje metodą radzenia sobie ze stresem i lękiem, łagodząc napięcie emocjonalne.
Co może wpływać na zajadanie stresu i napięcia?
- przepracowanie i przemęczenie,
- zbyt duże restrykcje żywieniowe,
- poczucie osamotnienia,
- rozczarowanie sobą i swoimi osiągnięciami,
- brak motywacji w działaniu,
- brak poczucia bezpieczeństwa i stabilizacji,
- brak akceptacji ze strony otoczenia
Dlatego, kiedy chcemy poradzić sobie z jedzeniem pod wpływem stresu i emocji, na początku warto popracować nad przyczyną. Zaobserwować, jakie sytuacje wywołują w nas napięcie? Jakie myśli się pojawiają zanim chcemy sięgnąć po jedzenie? Jakie emocje towarzyszą potrzebie zjedzenia lub objedzenia się?
Jedzenie silnie wpływa na poprawę nastroju
W momencie obniżonego samopoczucia sięgamy po dania typu fast-food, słone przekąski, czy słodycze. Automatycznie rozluźniamy się, ponieważ słodki smak kojarzy się nam z beztroskim okresem dzieciństwa, kiedy to często dostawaliśmy słodycz w nagrodę za sukces lub na pocieszenie, gdy przydarzyło nam się coś przykrego. Zbadano też, że odpowiedni stopień chrupkości chipsów redukuje napięcie i wprowadza w dobry nastrój. Druga istotna kwestia to niski poziom serotoniny, który pojawia się w momencie obniżonego nastroju, a to z kolei wiąże się z nadmiernym apetytem na węglowodany aby podnieść poziom tego hormonu. Węglowodany podnoszą poziom serotoniny, co wpływa na poprawę nastroju i rozluźnienie.
Zajadanie stresu - jak sobie z tym radzić?
Zjedzenie od czasu do czasu pizzy lub ciasta po stresującym dniu nie jest niczym złym i nie powinno wiązać się z poczuciem winy. Problem pojawia się wtedy, gdy jedzenie okazuje się jedynym sposobem radzenia sobie z emocjami i uczuciem napięcia lub tych sposobów mamy niewiele.
Aby poradzić sobie z zajadaniem stresu możesz zadziałać w dwóch kierunkach
- Poszukaj alternatywnych sposobów, nie związanych z jedzeniem, które możesz zrobić w momencie, gdy pojawi się potrzeba jedzenia emocjonalnego Poszukaj, czyli stwórz listę takich czynności, które mogłyby być pomocne i eksperymentuj.
- Na przykład: oddychanie, głaskanie kota, prysznic lub kąpiel, sprzątanie w szafie, kolorowanie
- Ważne jest, aby wszystkie te czynności były proste, łatwo dostępne i możliwe do wykonania od razu. Dlatego trzeba się do nich wcześniej przygotować.
- Nie czekaj, aż stres i napięcie będą tak duże, że pojawi się silna potrzeba najedzenia - poznaj nowe sposoby radzenia sobie ze stresem profilaktycznie, tak na codzień, aby nie doprowadzać do nagromadzenia stresu lub emocji
Jak radzić sobie ze stresem profilaktycznie?
Radzenie sobie ze stresem przypomina higienę zębów. Można nie dbać o zęby, aż konieczne będzie długotrwałe leczenie u dentysty. A można o nie dbać profilaktycznie codziennie, nie dopuszczając do kumulacji problemów. Ze stresem jest podobnie. Gdy napięcie osiąga maksimum, poradzenie sobie z nim jest bardzo trudne, wymaga wiele wysiłku, czasu i umiejętności. W takiej sytuacji prostszą opcją wydaje się jedzenie, które szybko łagodzi stres. Kiedy dbamy o siebie, o swoje potrzeby i reagujemy na małe sygnały z ciała na bieżąco, nie dopuszczamy do takiego wyczerpania, że jedynym sposobem jest jedzenie.
Spróbuj zastosować jedną z trzech strategii, których skuteczność jest poparta licznymi badaniami:
- Strategia zachowania dystansu emocjonalnego- polega na kształceniu umiejętności opanowania stresu i odpowiedniej reakcji na stres, czyli nie obwiniania się, nie wyolbrzymiania sytuacji stresowej. Metoda ta pozwala na ocenę i zrozumienie sytuacji stresowej. Wymaga ona energii i czasu- nie od razu da się zmienić swój sposób myślenia, jednak jest to kluczowe w kontroli emocji.
- Strategia zachowania zdrowia- poprzez ćwiczenia fizyczne, różne sposoby relaksu, ruch na świeżym powietrzu, ćwiczenia medytacyjno-koncentracyjne, prawidłowe odżywianie się.
- Strategia wsparcia społecznego- korzystanie z pomocy rodziny, przyjaciół- rozmowa lub czas spędzony z najbliższymi wpływają często na poczucie bezpieczeństwa, a tym samym wyciszenie negatywnych emocji.
Nie ma nic złego w jedzeniu od czasu do czekolady lub innej słodyczy, która sprawia nam przyjemność. Ważne jest, aby nie był to jedyny sposób rozładowania napięcia i poprawy sobie humoru.
Zastanów się, co poza jedzeniem przyniesie Ci szybką ulgę i ukojenie. Może następnym razem, gdy poczujesz się źle wykorzystasz którąś z nowych strategii?
Może Cię zainteresować
Jedzenie i potrzeby
30 kwietnia 2024
Słodycze i odchudzanie – Czy da się to pogodzić?
17 grudnia 2021
Głód i apetyt – Jak je odróżnić?
4 października 2021
Jak skutecznie schudnąć? – Najlepszy czas na odchudzanie
13 września 2021
Skuteczne odchudzanie – Od czego zacząć?
16 marca 2021
Kompulsywne objadanie – jak sobie poradzić?
9 lipca 2020
Dieta w insulinooporności – zdrowy talerz to nie wszystko
30 grudnia 2019
Jak schudnąć bez diety? czyli odchudzanie bez liczenia kalorii
10 listopada 2019
Postanowienie noworoczne, które pomoże Ci zmienić nawyki
30 grudnia 2018
Błędy na diecie – 5 powodów, przez które nie możesz schudnąć
16 listopada 2018
Szukając równowagi na talerzu i w sobie – historia Beaty
18 października 2018
Dlaczego trudno wytrwać na diecie?
26 czerwca 2018
WIOSENNY KONKURS
15 maja 2018
Chcesz zmienić ciało na wiosnę? 5 moich sposobów
4 kwietnia 2018
Jak ograniczyć słodycze? Historia Ani
10 lutego 2018
Kiedy motywacja podcina skrzydła – jak to możliwe?
5 grudnia 2017
Kiedy schudnę, to… – o odkładaniu życia na później
29 listopada 2017
Psychodietetyk – kim jest i jak może mi pomóc?
21 listopada 2017
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce – o budowaniu motywacji
14 listopada 2017
Co robić, kiedy rodzina nie akceptuje Twojej zmiany nawyków?
2 listopada 2017
Chcesz schudnąć? Zatroszcz się o siebie
24 października 2017
Powrót bloga – o spełnionych marzeniach, planach na przyszłość i priorytetach
17 października 2017
Co zrobić z wyrzutami sumienia? Nie mieć ich!
15 lutego 2016
Skomplikowana relacja z jedzeniem
26 stycznia 2016
Wpadka na diecie? Jak się nie poddać po jednym niepowodzeniu
18 stycznia 2016
Jak schudnąć? Odpowiadam na najczęściej zadawane mi pytanie
5 stycznia 2016
Koło zdrowego stylu życia
22 grudnia 2015
Czekając na idealny moment
2 grudnia 2015
Kanapka nie taka zła – dlaczego posiłek w pracy jest ważny
3 listopada 2015
3 największe mity utrudniające zmianę: Dlaczego tak trudno schudnąć?
21 października 2015
Równowaga ciała i umysłu. Czy odpoczywając można się zmęczyć?
9 października 2015
Polubić zdrowe jedzenie: wcielamy teorię w praktykę
19 lutego 2015
Zielona magia, czyli zalety picia zielonych koktajli
12 lutego 2015
Małe kroki ku dużej zmianie
22 stycznia 2015
Mój popisowy sernik
21 grudnia 2014
Zmiana nawyków żywieniowych w 10 krokach
5 grudnia 2014
Masz zimne stopy i dłonie? Wyprostuj się!
27 listopada 2014
Komu dzisiaj okazałeś życzliwość?
21 listopada 2014
Nie miej złudzeń – diety nie działają
18 listopada 2014
Dlaczego informacja na etykiecie nie mówi całej prawdy?
11 listopada 2014
Dzieci jedzą śmieci – czy to się zmieni?
7 listopada 2014
Dokąd tak biegniesz? Zatrzymaj się!
3 listopada 2014
Jak wzmocnić odporność podczas przeziębienia? 10 skutecznych sposobów
30 października 2014
Dieta antydepresyjna: gdy brazylijski serial nie cieszy jak kiedyś
20 października 2014
Jesteś tym, co jesz
14 października 2014
Tłuste nie zawsze jest złe
2 października 2014
Co robię nad morzem poza wdychaniem jodu?
27 września 2014
Popołudnie po francusku
8 września 2014
Zamienniki słodyczy
29 sierpnia 2014
Ciasto ze śliwkami
25 sierpnia 2014
Co jeść w dzień treningowy?
8 sierpnia 2014
Trenuję, więc jem
23 lipca 2014
Jak przyspieszyć przemianę materii? część 2
2 lipca 2014
Jak przyspieszyć przemianę materii?
27 czerwca 2014
Pietruszkowa bomba witaminowa – koktajl z pietruszki
26 czerwca 2014
Jak odżywić włosy, skórę i paznokcie na wiosnę?
12 maja 2014
Weekend majowy w czapce i rękawiczkach
5 maja 2014
Dlaczego tyjemy?
30 kwietnia 2014
Woda doda zdrowia
6 kwietnia 2014